6. Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi (USOBAK-VI)

Türk Kooperatifçilik Kurumunun iş birliği ile 02-03 Kasım 2023 tarihlerinde Gazi Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ev sahipliğinde 6. Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi (USOBAK-VI) çevrimiçi olarak gerçekleşmiştir.

Gazi Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ev sahipliğinde ve KTO Karatay Üniversitesi, Türk Kooperatifçilik Kurumu, TÜRKSOY, Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi ve Gelecek Vizyonlar Dergisinin iş birliği ile “6. Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi (USOBAK-VI)” düzenlendi. Cumhuriyetimizin 100. yılı anısına çevrim içi olarak düzenlenen kongrenin açılış programına, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Finansal Bilimler Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Haşim Özüdoğru, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Ünal, USOBAK Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Kara, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi ve  Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Turhan Çetin, Türk Kooperatifçilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Ersoy, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler, araştırmacılar ve lisansüstü eğitim öğrencileri katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Turhan Çetin, Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı 100. yılda böyle bir etkinliği düzenlemekten çok mutlu ve gururlu olduklarını söyleyerek, “Kongreye yaklaşık 11 ülkeden, 148 bildirinin kabul edildiğini söyledi. Kongremizin düzenlenmesine emeği geçen, yurt dışından ve yurt içinden destek veren herkese ve özellikle de katılımcılara teşekkür ederek, başarılı bir kongre olmasını diledi.

USOBAK Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Hasan Kara ise konuşmasında, “2015 yılında Saraybosna’da başladığımız bu yolculukta buralara geleceğimizi çok tahmin etmiyorduk ama bugün altıncısını düzenliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında düzenlenmesi ile ayrı bir gurur yaşıyoruz. Kolay bir şey gibi görünüyor ama arka planında büyük bir emek mevcut. Buradan başta kongremize ev sahipliği yapan Gazi Üniversitesi ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi ile kongremizin ortakları KTO Karatay Üniversitesi, Türk Kooperatifçilik Kurumu, TÜRKSOY, Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi ve Gelecek Vizyonlar Dergisine,üzere kongremizin düzenlemesinde emeği geçen, destek veren ve kıymetli bildirileri ile kongremize katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Türk Kooperatifçilik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Ersoy konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Türk Kooperatifçilik Kurumu olarak akademik çalışmalara ağırlık veren, bu çalışmalarda yer alan bir kurumuz. Bizim üyelerimizin hemen hemen hepsi çeşitli üniversitelerde akademisyen. Ortak olarak katıldığımız bu kongrede birlikte çalışmaktan son derece mutlu olduğu ifade etmeliyim. Bu kongrenin, bizlere, akademik camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Ünal ise konuşmasında “Sosyal bilimler alanındaki farklı disiplinlerden bilim insanlarını bir araya getirerek uluslararası iş birliklerini artırmayı hedefleyen, ilkinin 2015’te Saraybosna’da yapıldığı kongremizin düzenleyicilerini ve destek verenleri kutluyor ve teşekkür ediyorum. Yaklaşık üçte ikisinin farklı ülkelerden yabancı bilim insanlarının oluşturduğu bu kongreye ev sahipliği yapmaktan da son derece memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız ve Gazi Eğitim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mahmut Selvi’nin selamlarını sizlere iletiyor, başarılı bir program olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Finansal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haşim Özüdoğru, Sosyal bilimlerde araştırma yapmak, davranışları ve ilişkileri anlamak için oldukça önemlidir. Sosyal bilimlerde, bilimsel araştırmaların amacı dünyada meydana gelen sosyal olayları tanımlamak, sınıflandırmak, açıklamak ve olaylar arasındaki ilişkilere dayanarak gelecekle ilgili tahminler yapıp bu tahminlerle olayları denetim altına almaktan geçiyor. Bu araştırmalar, insanların doğru kararlar almasına hizmet etmektedir. Temel düzeyde de olsa sosyal bilimlerde çalışan öğrencileri de araştırmalara katmak, bilginin pasif olarak edinilmediğini ancak sürekli oluşturulan, yeniden formüle edilen bir olgu olduğunu anlamalarına yardımcı olacağına inancım tamdır. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı’nın selamlarını iletti ve kongrenin faydalı olmasını ve başarılı geçmesini diledi.

Son olarak KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç yaptığı konuşmasında, “Kongremizin Türk yükseköğretimine, uluslararası bilim alanına katkılar sağlamasını diliyorum. İlk olarak 2015 yılında Saraybosna’da başlayan bu kongrenin altıncısının ülkemizde yapılıyor olması ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun100. Yılında düzenlenmesi ayrı bir gurur vesilesidir. 11 ayrı ülkeden katılan değerli bilim insanlarımıza emekleri için teşekkür ediyorum. Kongre katılımcılarının büyük bir bölümünün yurtdışından olması bu kongrenin uluslararası boyutunun ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. İlk defa katıldığımız bu kongrenin ev sahipliğini yapan Gazi Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum. Karatay Üniversitesi olarak bu çalışmaları ön plana çıkarıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemlerde birlikte daha geniş kapsamlı organizasyonlar yapma imkânımız olur. Ben de eski bir Gazi Üniversiteli olan bir akademisyenim. Arkadaşlığımız, dostluğumuz hep bakidir. Başarılı bir kongre olmasını temenni ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 6. Uluslararası Sosyal Bilimler Araştırmaları Kongresi’nin açılış oturumunu Afyon Kocatepe Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa ErgünTürkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Öğretmen Yetiştirme” konulu sunumu ile yaptı.

Prof. Dr. Mustafa Ergün, konuşmasında şunları kaydetti: “Osmanlı Devleti, 19. yüzyıl ortalarında öğretmen yetiştirmek amacıyla Fransız eğitim sistemini tamamen model alarak eğitim sistemini yeniledi. Cumhuriyetimiz eğitim sistemini Osmanlı Devleti’nden devraldı. Osmanlı Devleti, illerde ve belli büyük ilçelerde öğretmen yetiştirirken, Cumhuriyetle birlikte köylerde, köy öğretmenlerinin yetiştirilmesine ağırlık verildi. Başarılı olduğu alanlar olduğu gibi başarısız olduğu yerler de mevcut. 1935’lerde köyleri kalkındırmak amacıyla kurulan Köy Enstitüleri’nin en büyük özelliği iş başında eğitim yapmasıdır.”

Eğitim sistemimizde sorunlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Ergün, konuşmasına şöyle devam etti: “Milli Eğitim’de yapılan değişiklikler ile bu değişikliğe uygun öğretmenlerin yetiştirilmesi eşzamanlı ve eş değerde yapılamamaktadır. Sistem değişiklikleri öğretmen yetiştirmeyi de etkilemektedir. Bilmeyen kişilerin herhangi bir şeyi öğretmesi zor. Eğitimin en temel unsuru öğrencidir. Çünkü öğrenecek olan öğrencidir. Çağımızda insanlar artık bir teknoloji çevresinde yaşamaktadır. Çağımızın öğrencisi de değişti. Veli, öğretmen ve idare bunu dikkate almak durumundadır. Yapay zekâ destekli bir toplumda öğretmen modelinin de kendini değiştirmesi ve geliştirmesi gerekiyor. Atatürk’ün dediği üzere muasır medeniyetler seviyesi ulaşmak için bilgi bilmek gerekmiyor sadece bilgiyi öğretmek ve uygulamak için fizik, matematik, fen, biyoloji gibi temel alanlarda öğretmen yetiştiren özel okullar olmalı. Çünkü teknolojiyi destekleyen yegâne unsur bilimdir. Ülkemizin bu konuda en büyük eksikliği bilimsel araştırmadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir